Powstanie i rozwój Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie - jubileusz 90-lecia - Karolina Gołębieska; Anna Ostrowska-Tryzno; Anna Pawlikowska-Piechotka (Jan Długosz University in Częstochowa, 2020)
Historia Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie ma swoje początki zaledwie w kilka lat po zakończeniu pierwszej wojny światowej. Był to trudny okres odbudowy kraju ze zniszczeń i tworzenia niepodległej Polski - II RP. Nie był to czas sprzyjający kosztownym, wielkim inwestycjom, jednak uznano wagę odbudowy kultury, nauki, edukacji i sportu zgodnie z najnowszymi europejskimi trendami. Rok 2019 był rokiem szczególnym z uwagi na 90. rocznicę powołania uczelni. W latach 1929-2019 mury warszawskiej Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego opuściło ponad 50 000 absolwentów, wypromowano licznych doktorów i doktorów habilitowanych, zbudowano poważny potencjał naukowo-badawczy. Obecnie na pięciu wydziałach i dziewięciu kierunkach studiuje 4557 studentów. Absolwenci mają wysokie kwalifikacje, odpowiadające potrzebom społeczeństwa XXI wieku: są zatrudniani jako nauczyciele, trenerzy, instruktorzy, fizjoterapeuci, pielęgniarze, kosmetolodzy i specjaliści terapii zajęciowej - są wysoko cenionymi specjalistami zatrudnianymi w Polsce i w innych krajach w Europie. Z okazji jubileuszu organizowane są konferencje naukowe, sympozja, wystawy, imprezy sportowe i kulturalne, wydawane publikacje - podkreślające chlubną tradycję i podsumowujące znaczący dorobek uczelni.