Kościół katolicki w Polsce w służbie rodzinom dotkniętym bezrobociem - Robert Bieleń (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2003)
Bezrobocie jest problemem ogólnoświatowym występującym nawet w krajach najbardziej rozwiniętych. To jest zjawiskiem złożonym, specyficznym dla każdego kraju. Bezrobocie w Polsce u zarania XXI wiek jawi się jako katastrofa społeczna, sięgająca nawet 20% siły roboczej. Bezrobocie dotyka niektórych osób, a także ich rodzin. Te rodziny doświadczają wiele trudności w prawidłowym funkcjonowaniu, począwszy od niskiego standardu życia, a skończywszy na kłopotach i ubóstwo odczuwane w życiu codziennym. Dla niektórych rodzin bezrobocie jest przyczyną m.in zerwać w związku. Kościół katolicki, dla którego priorytetem jest każdy człowiek i rodzina, broni tzw bezrobotnych i ich rodzin. Oprócz głoszenia katolickiej nauki społecznej, która propaguje tzw wartość pracy, ukazująca zło bezrobocia i możliwości walki z nim, Kościół przewiduje wiele różnych działań mających na celu minimalizację i zapobieganie bezrobociu.