KONYA İLİ VE ÇEVRESİNDE YAŞAYAN 6-12 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARDA DAİMİ BİRİNCİ BÜYÜK AZI VE DAİMİ KESİCİ DİŞLERİN KLİNİK KAYITLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - Gül Tosun; İlkay Koçaslan (Selçuk University, 2022)
Amaç: Daimi birinci büyük azı ve daimi kesici dişlerin tedavi ihtiyaçlarının ve bu dişlere uygulanan tedavilerin otomasyon kayıtları kullanılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışma 2016-2020 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalına başvurmuş 6-12 yaş arası hastaların daimi birinci büyük azı ve kesici dişlerine ait kayıtların incelenmesiyle yapılmıştır. Çalışmamızda, hastaların klinik kayıtlarının toplanmasında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nin mevcut olarak kullandığı TURCASOFT Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) programından faydalanılmıştır. Elde edilen verileri analiz etmek için "IBM SPSS 26" paket programları kullanılmıştır. Değişkenlerin karşılaştırılmasında parametrik ve parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada incelenen hastaların %55' ini kız hastaların oluşturduğu tespit edilmiştir. Kız hastalarda erkeklere oranla etkilenme oranının, uygulanan tedavi oranlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. İncelenen hastaların yaş ortalaması 10,68'dir. Yaş arttıkça uygulanan tedavi oranları ve girişimsel tedavi uygulama sıklığının arttığı bulunmuştur. Bu çalışmada daimi birinci büyük azılarda alt çenede uygulanan dolgu, kanal tedavisi ve çekim tedavilerinin üst çeneye göre daha fazla olduğu tespit edilirken; kesici dişlerde üst çenedeki oranların alt çeneye göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Çenelerin sağ ve sol tarafı arasında uygulanan tedavi sıklığı açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Tedavilerin %95 oranında daimi birinci büyük azılara, %5 oranında daimi kesici dişlere uygulandığı, yaşla birlikte tedavi ihtiyacının arttığı, uygulanan tedavileri %47,3 oranında oklüzal dolgunun, %30 oranında aproksimal dolgunun, %10,2 oranında kanal tedavisinin, %7,3 oranında topikal flor uygulamasının, %3,9 oranında fissür örtücü uygulamasının, %1,4 oranında çekim tedavisinin oluşturduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Birinci büyük azı dişi, Daimi kesici, Diş çürüğü, Retrospektif çalışma