Znaczenie pracy zawodowej w życiu matek wychowujących dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi - Agnieszka Sobolewska-Popko (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2022)
W życiu dorosłego człowieka ważne są zadania rozwojowe, które dają poczucie sprawstwa, odpowiedzialności i samodzielności. Należą do nich podjęcie pracy i utrzymanie jej jak najdłużej przy jednoczesnym doświadczaniu satysfakcji i spełnienia, a także założenie rodziny. Współcześnie kobiety bardzo często odczuwają silną potrzebę realizowania się w rolach rodzinno-zawodowych. Łączenie tych ważnych przestrzeni życia jest dużym wyzwaniem, zwłaszcza gdy w rodzinie są dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi. W artykule zaprezentowano wyniki badań, dotyczące znaczenia pracy zawodowej w życiu kobiet, które wychowują dzieci z niepełnosprawnościami, czy też innymi trudnościami rozwojowymi.