تأثیر رایحه درمانی با اسطوخودوس بر کیفیت خواب زنان یائسه - فرزانه غلامعلیان; میترا تدین; پروین عابدی; محمدحسین حقیقی زاده (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه: اختلال خواب یکی از شایع ترین مشکلات زنان یائسه است. یکی از درمان های جایگزین مطرح در این زمینه رایحه درمانی می باشد که اجرای آن ساده، بی خطر و نسبتاً کم هزینه است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر رایحه درمانی با اسطوخودوس بر کیفیت خواب زنان یائسه انجام شد. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور همراه با گروه کنترل در سال 1393 بر روی 76 زن یائسه مراجعه کننده به مرکز بهداشتی شرق اهواز انجام شد. افراد به روش تصادفی به دو گروه 38 نفری تقسیم شدند. گروه آزمون به مدت 3 شب متوالی در یک هفته، به مدت یک ماه 2 قطره از اسانس اسطوخودوس را بر روی یک گلوله پنبه ای که به صورت آویز گردنی که از قبل آماده شده چکانده و قبل از خواب تا بعد از بیدار شدن از خواب آن را مورد استشمام قرار داده و گروه کنترل نیز از دارونما که حاوی آب مقطر بود را به همان ترتیب گروه آزمون استفاده کردند. در شروع و پایان مطالعه، پرسشنامه استاندارد کیفیت خواب پیتزبرگ تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 19) و آزمون های تی زوجی، تی مستقل، من ویتنی و ویلکاکسون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها:میانگین نمره کل کیفیت خواب در شروع مطالعه، در گروه مداخله (60/2±29/9) و کنترل (12/2±86/7) تفاوت آماری معنی داری نداشت (012/0=p)، اما در پایان مطالعه تفاوت معنی داری بین میانگین نمره کل کیفیت خواب گروه مداخله (98/1±89/3) و گروه کنترل (32/2±0/8) مشاهده شد (001/0>p). نتیجه گیری: نتایج حاصل نشان دهنده تأثیر رایحه درمانی با اسطوخودوس بر کیفیت خواب زنان یائسه بود.