ارزیابی شاخصDMFT در زنان باردار و ارتباط آن با دانش، نگرش و رفتارهای بهداشتی در زمینه مراقبت از دهان و دندان (مشهد-1388) - نرجس بحری بیناباج; نسرین بحری بیناباج; حمیدرضا ایلیاتی; شهین سالاروند; محمدرضا منصوریان (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: ارتباط بیماری های پریودنتال با عواقب نامطلوب بارداری، اهمیت توجه به وضعیت بهداشت دهان و دندان را طی دوران بارداری آشکار می کند. این مطالعه با هدف ارزیابی شاخصDMFT (تعداد دندان های پوسیده، افتاده و پرشده) در زنان باردار و ارتباط آن با دانش، باورها و رفتارهای بهداشتی در زمینه مراقبت از دهان و دندان انجام شد. روش‌کار: این مطالعه تحلیلی مقطعی بر روی 142 زن باردار مراجعه کننده به 9 مرکز بهداشتی تحت پوشش مرکز منطقه ای سلامت خواجه ربیع مشهد در سال 1388 به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انجام شد. آنها پس از تکمیل فرم مشخصات فردی، سنجش دانش، باورها و رفتارهای بهداشتی در زمینه بهداشت دهان و دندان، توسط دندانپزشک از نظر شاخص DMFT مورد معاینه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های آماری توزیع فراوانی، میانگین، همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یک طرفه و تی دانشجویی انجام شد. یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار DMFT در زنان باردار 92/4±29/10 بود. 5/3 درصد از زنان باردار سطح دانش خوب، 3/68 درصد نگرش مثبت و 19 درصد از آنها رفتارهای مطلوب در زمینه بهداشت دهان و دندان داشتند. در این مطالعه شاخصDMFT در سطوح مختلف دانش زنان باردار در مورد بهداشت دهان و دندان اختلاف آماری معنی دار نداشت (089/0=p). میانگین شاخص DMFT در گروهی که باورهای بهداشتی مثبت نسبت به بهداشت دهان و دندان داشتند از نظر آماری کمتر بود (013/0=p) و بین شاخص DMFT و رفتار بهداشتی زنان باردار ارتباط آماری معکوس و معنی داری مشاهده شد (001/0=p). نتیجه‌گیری: شاخص DMFT بالا و سطح دانش و رفتارهای بهداشتی و ارتباط DMFT با باورها و رفتارهای بهداشتی در زنان باردار پایین بود.