Açık Öğretim Ortaokulu Altıncı Sınıf Türkçe Ders Notunun Metin Türleri ve Öğrenme Alanları Açısından İncelenmesi - Hatice Altunkaya (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2013)
Açık Öğretim Ortaokulu, örgün ortaokullarda yürütülen öğretim programlarıyla aynı programın esas alınarak öğretimin yapıldığı, ancak uzaktan eğitim teknikleriyle bu programın yürütüldüğü öğretim sistemidir. Bu okullarda öğrenim gören öğrenciler dönem sonu sınavlarına Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ders notları ile hazırlanmaktadırlar. Bu çalışmada, MEB tarafından ders notu olarak hazırlanmış olan 6. sınıf Türkçe Ders Notundaki metin türleri ve öğrenme alanları incelenerek değerlendirilmiştir. Örgün öğretimdeki Türkçe ders programı temel alınarak hazırlanan Açık Öğretim Ortaokulu Türkçe Ders Notunun, İlköğretim Türkçe (6,7,8. Sınıflar) ders programında verilmesi gerektiği ifade edilen türlerden altısını barındırdığı, ancak fabl ve mektup türünde herhangi bir türü barındırmadığı görülmüştür. Türkçe 6 Ders Notu'nda Türkçe dersi öğrenme alanlarından okuma, yazma, konuşma ve dil bilgisi alanlarına yönelik Okuyalım Anlayalım, Konuşalım, Yazalım ve Dil Bilgisi bölümlerinin bulunmasına karşılık dinleme eğitimi ile ilgili bir bölümün bulunmadığı tespit edilmiştir.