Оцінка імунологічних показників у дітей з порушеннями поведінки внаслідок перинатальних цереброваскулярних уражень - S.I. Boltivets; T.O. Gonchar; L.T. Uralova; O.A. Gonchar; Yu.Ya. Chelyadyn (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Мета - комплексне вивчення імунної системи пацієнтів із проявом девіантної поведінки внаслідок перинатальної патології. Матеріали та методи. До основної групи залучено 43 хлопчики віком від 7 до 15 років із перинатальними геморагічними та гіпоксично-ішемічними цереброваскулярними ушкодженнями в анамнезі, які в подальшому спровокували різні форми девіантної поведінки непсихотичного реєстру. Для перевірки результатів обрано контрольну групу, яка складалася з 43 психічно та соматично здорових дітей та підлітків. Дітям основної групи, яка виявила стійку девіантну поведінку, призначено препарат, діюча речовина якого - даларгін - пептидна сполука, до структури якої входять залишки 6 амінокислот. Клініко-анамнестичний, клініко-психопатологічний, нейросонографію використано для діагностики перинатальних цереброваскулярних ушкоджень у новонароджених (в анамнезі) з подальшим застосуванням методів комп'ютерної томографії та магнітно-резонансної томографії; статистичну обробку даних здійснено за допомогою програми «SPSS 16.0» та «Excel» з пакету «Microsoft office 2003». Результати. Дослідження Т- і так званих Т-активних лімфоцитів периферичної крові показало, що до лікування в дітей спостерігалося значне зниження вмісту цих клітин (до 4,26±0,80% і 22,42±0,69% проти 65,81±1,66% і 44,42±1,25% у контрольній групі; р>0,05). Проліферативна активність значно змінювалася у відповідь на Т- і В-мітогени. Проліферативна активність відновилася повністю (25,56±3,26% і 59,72±2,19% проти 57,23±1,51% у контрольній групі). Висновки. Для дітей та підлітків із вираженою девіантною поведінкою резидуально-органічного ґенезу,  резистентних до традиційної  терапії,  характерні значні зміни імунного статусу, зумовлені дисімуноглобулінемією, дизбалансом субпопуляції лімфоцитів, пригніченням функціональної активності цих популяцій на митагенах, що свідчить про вторинний імунодефіцит. Терапевтична ефективність даларгін-пептидної сполуки визначається його функцією як імунокоректора при резистентних до терапії стійких розладах поведінки. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків, дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.