KOMPOZİT REZİNLERİN MİNE VE DENTİNE MAKASLAMA DAYANIMLARI ÜZERİNE AIR-ABRAZYONUN ETKİSİ - Ayşe Yeşilyurt; Osman Gökay (Ankara University, 2005)
Bu çalışmanın amacı; air-abrazyonun birakıcı Tetric-Flow , bir kondanse edilebilir Surefil , bir hibrit Charisma ve bir organik modifiye seramik esaslı Admira kompozit rezininmine ve dentine makaslama bağlanma dayanımlarıüzerine etkisini değerlendirmektir. 160 adet çekilmiş maksiller anterior insan dişi kullanılmıştır.Dişler her bir grup 40 diş içerecek şekilde rastgele4 gruba ayrılmıştır.Grup 1: Bukkal mine yüzeyleri 600 grit silikonkarbit aşındırıcı disklerle pürüzlendirilmiştir Grup 2: Bukkal mine yüzeylerine 120 psi bas›nç ve 27µm alüminyum oksit partiküllere sahip air-abraziv cihaz› ile 6 saniye air-abrazyon uygulanm›şt›r. Grup 3: Mine elmas bir frez yard›m›yla kald›r›lm›ş ve dentindeki bukkal yüzeyler 600 grit silikon karbit aş›nd›r›c› disklerle pürüzlendirilmiştir. Grup 4: Mine elmas bir frez yard›m›yla kald›r›lm›ş ve dentin yüzeylerine 120 psi bas›nç ve 27µm alüminyum oksit partiküllere sahip airabraziv cihaz› ile 6 saniye air-abrazyon uygulanm›şt›r. Daha sonra her bir gruptaki dişler 4 farkl› kompozit rezini içerecek şekilde 10'ar dişten oluşan 4 gruba ayr›lm›şlard›r. Bir sellüloid silindirik matrix 3 mm çap›nda 4 mm yüksekliğinde ile restoratif materyaller üretici firma tavsiyesine uyularak düz mine ve dentin yüzeylerine uygulanm›ş ve 40 saniye ›ş›k cihaz› ile polimerize edilmişlerdir. Örnekler 37 ºC'de 24 saat distile suda bekletildikten sonra 200 kez 5±2 ºC ve 55±2 ºC' termal siklus işlemine maruz b›rak›lm›şlard›r. Daha sonra başl›k h›z› 0,5 mm/dak olan Universal test makinesi ile makaslama dayan›mlar› tespit edilmiştir. Hem mine hem dentinde kontrol gruplar› airabrazyon yap›lan gruplardan istatistiksel olarak anlaml› seviyede daha yüksek makaslama bağlanma dayan›m› göstermiştir p