Santral Kateter Bakımında Şeffaf Örtü ve Klorheksidin Glukonat Emdirilmiş Şeffaf Örtü Kullanılan Pediyatrik Kardiyovasküler Cerrahi Hastalarının Kateter İlişkili Enfeksiyon Oranlarının Karşılaştırılması - Yadigar Arpa; Hande Aygün; Yusuf Yalçınbaş; Demet San; Ayşe Ulukol (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2013)
Amaç: Bu çalışma, pediyatrik kardiyovasküler cerrahi hastalarında, santral kateter pansumanında klorheksidin glukonat emdirilmiş şeffaf örtü kullanılan hastalar ile santral kateter pansumanında şeffaf örtü kullanılan hastaların kateter ile ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu ve kateter kolonizasyon oranlarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Nisan 2011-Aralık 2011 tarihleri arasında Acıbadem Bakırköy Hastanesi'nde kalp cerrahisi uygulanan 245 pediatrik hastadan 60'ının santral kateter pansumanında şeffaf örtü kullanılırken, 63'ünde klorheksidin glukonat emdirilmiş şeffaf örtü kullanıldı. Klinik çalışma hastalardan onam alınarak yapıldı. Kateteri acil şartlarda veya femoral bölgeye takılan ve onam alınamayan hastalar çalışmaya alınmadı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U, Pearson'un Ki-kare, Fisher'in Kesin ve Yates Süreklilik Düzeltmesi testleri kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalamaları, cinsiyet dağılımları, kateter kullanım günleri, yoğun bakımda ve hastanede kalış süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı p>0.05 . Klorheksidin emdirilmiş şeffaf örtü kullanılan hastaların yoğun bakımda kalış günü 2.0 1-4 medyan, %25-%75 persentil , hastanede kalış günü 14.0 8-22 medyan, %25-%75 persentil , kateter kullanım günü 7.0 6-10 medyan, %25-%75 persentil 'dir. Şeffaf örtü kullanılan hastaların yoğun bakımda kalış günü 2.0 1-4 medyan, %25-%75 persentil , hastanede kalış günü 14.0 9-17 medyan, %25-%75 persentil , kateter kullanım günü 7.5 6-9.75 medyan, %25-%75 persentil 'tir. Santral kateter ile ilişkili kan dolaşımında enfeksiyon görülme oranları ve kateter giriş yeri enfeksiyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmazken, klorheksidin emdirilmiş şeffaf örtü kullanılan grupta kolonizasyon görülme oranları diğer gruba göre anlamlı düzeyde düşük bulundu p