Uczestnictwo zawodników Zrzeszenia Ludowe Zespoły Sportowe w letnich igrzyskach olimpijskich w latach 1976-1988 - Arkadiusz Płomiński; Daniel Bakota (Jan Długosz University in Częstochowa, 2019)
W latach 1976-1988 letnie igrzyska olimpijskie zostały rozegrane czterokrotnie (Montreal - 1976 r., Moskwa - 1980 r., Los Angeles - 1984 r., Seul - 1988 r.). Reprezentacja Polski w tym okresie w igrzyskach uczestniczyła tylko trzykrotnie. Decyzją Zarządu Polskiego Komitetu Olimpijskiego, Polska nie została zgłoszona do startu w XXIII Letnich Igrzyskach Olimpijskich w Los Angeles. W omawianym okresie reprezentanci Zrzeszenia Ludowe Zespoły Sportowe podczas olimpijskich startów zdobyli pięć srebrnych medali: w Montrealu - Ryszard Podlas, lekkoatletyka (sztafeta 4 ×400 m); Stanisław Szozda, kolarstwo szosowe (jazda drużynowa na czas); w Moskwie - Janusz Bobik wraz z Władysławem Hartmanem, jeździectwo (drużynowy konkurs skoków przez przeszkody); w Seulu - Andrzej Głąb, zapasy styl klasyczny (kat. 48 kg); Joachim Halupczok wraz z Zenonem Jaskułą, kolarstwo szosowe (jazda drużynowa na czas).