FREQUENCY OF PRACTICING PHYSICAL AND SPORTS ACTIVITIES AND THE SELF-ESTEEM AT THE STUDENTS - Gabriela Maria POP; Horea POP (Cluj University Press, 2017)
In this paper we are looking at the influence of physical and sports activities on self-esteem among students from Babeş-Bolyai University in Cluj-Napoca. For this purpose, 465 questionnaires were applied to students from 13 faculties. Respondents were aged between 18 and 40, most of them aged 19-21. The statistical data was processed using the statistical analysis program SPSS 20, and for the graphic representations we used the Microsoft EXCELL 2007 version. Students' perception of their own person outlines a rather positive image of how they see themselves and esteem themselves. Analysis of a more frequent or rare participation in physical activity and sport that there is a significant difference between the mean scores of self-esteem measured on the entire sample. By gender, there was a distinction between girls and boys, data suggesting that girls who reported greater self-esteem are more often involved (several times a month or several times a week or daily) in motric activities, and the boys, just only those who practice very often (several times a week or daily) reported a greater self-esteem. REZUMAT. Frecvența practicării activităților fizice și sportive și stima de sine la studenți. În lucrarea de față se urmărește influența pe care o are practicarea activităților fizice și sportive asupra stimei de sine în rândurile studenților din Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În acest scop au fost aplicate 465 de chestionare la studenți din 13 facultăți. Respondenții au avut vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani, majoritatea lor având vârsta cuprinsă între 19-21 de ani. Datele statistice au fost prelucrate cu ajutorul programului de analize statistice SPSS 20, iar pentru realizarea reprezentărilor grafice am folosit programul Microsoft EXCELL, versiunea 2007. Percepția studenților despre propria persoană conturează o imagine mai degrabă pozitivă legată de modul în care respondenții se autopercep și se stimează. Analiza influenței unei participări mai frecvente sau mai rare în activitățile fizice și sportive arată că există o diferență semnificativă între scorurile medii ale stimei de sine măsurate pe întregul eșantion. În funcție de sex, s-a constatat o diferențiere între fete și băieți, datele sugerând că fetele care au raportat o stimă de sine mai mare se implică mai frecvent (de câteva ori pe lună sau de câteva ori pe săptămână sau zilnic) în activități motrice, iar băieții doar cei care practică foarte frecvent (de câteva ori pe săptămână sau zilnic) au raportat o stimă de sine mult mai mare. Cuvinte cheie: stima de sine; activități fizice; gen; studenți; frecvența practicării activităților fizice.