Specyfika aktywności fizycznych i sportowych w kontekście przygotowania przyszłych nauczycieli wychowania fizycznego - Siergiej Karasewicz (Jan Długosz University in Częstochowa, 2019)
Artykuł ukazuje specyfikę sportowych aktywności szkoleniowych dla adeptów zawodu nauczyciela wychowania fizycznego. Praca analizuje działalność nauczycieli wychowania fizycznego w niecodziennych - w porównaniu z innymi nauczycielami - okolicznościach. Autor wyodrębnia następujące cechy takich aktywności i charakterystykę osobowości: wysokie standardy zawodowe;wyższy stopień odpowiedzialności za fizyczne i psychiczne samopoczucie uczniów; wysokie umiejętności komunikacyjne; stresujące środowisko nauczyciela wychowania fizycznego; nieograniczona praca wychowawcza i szkoleniowa; wysokie zdolności przywódcze; dbałość o kondycję fizyczną; wychowawcza i szkoleniowa rola aktywności; konieczność osiągania wysokich rezultatów sportowych przez uczniów; doskonalenie opieki zdrowotnej, ochrony środowiska, edukacji patriotycznej i kulturowej; kształtowanie pozytywnego nastawienia do wychowania fizycznego i sportu. Artykuł uzasadnia, że kształcenie nauczyciela jest złożonym procesem, podczas którego osobowość podlega znaczącym zmianom związanym z rozwojem refleksji, współpracy i dyscypliny.