Faringeal alan ölçümünde lateral sefalometrik filmler ve akustik faringometri yönteminin tekrarlanabilirliğinin araştırılması - Neslihan Üçüncü; Türel Handan Tuğçe Oğuz (Ankara University, 2014)
Amaç : øki farklÕ tanÕ yöntemi olan lateral sefalometri ve akustik faringometri yöntemlerinin tekrarlanabilirliklerini araútÕrmak ve her iki yöntemin avantaj ve dezavantajlarÕnÕ sunmaktÕr. Yöntem ve Gereçler : Herhangi bir sa÷lÕk problemi olmayan 20 eriúkin bireyden ortalama 1 hafta arayla 2 kez lateral sefalometrik film ve akustik faringometri kayÕtlarÕ alÕnmÕútÕr. Akustik faringometrinin baú, omuz ve dil pozisyonunda negatif etkilenmesi nedeniyle standardizasyonu sa÷lamak amacÕyla ölçümler sefalostatta do÷al baú konumunda ve ortopozisyonda yapÕlmÕútÕr. Lateral sefalometrik filmler de aynÕ koúullar altÕnda çekilmiútir. Lateral sefalometrik filmlerde açÕsal, do÷rusal ve alan ölçümlerinin akustik faringometri ölçümünde ise Analiz segmentinin hacmi Volume , ortalama faringeal kesit alanÕ Mean Area , minimum faringeal kesit alanÕ Min. Area ve minimum mesafe Min. dist de÷erlerinin tekrarlanabilirli÷i araútÕrÕlmÕútÕr. Bulgular : Lateral sefalometrik filmlerde açÕsal ölçümlerin r = 0,99 ve r = 1; p < 0,001 , Lineer ölçümler ve alan ölçümlerin r = 0,99; p > 0,001 tekrarlanabildi÷i saptanmÕútÕr. Akustik faringometri ölçümlerinde analiz segmenti hacmi ve ortalama faringeal kesit alanÕnÕn r = 0,96; p < 0,001 , minimum faringeal kesit alanÕn r = 0,98; p < 0,001 ve minimum mesafenin r = 0,99; p < 0,001 tekrarlanabilir sonuçlar verdi÷i izlenmiútir. Sonuç : Ölçümlerin sefalostatla, do÷al baú pozisyonunda ve ortopozisyonda yapÕlmasÕ úartÕyla akustik faringometri ve lateral sefalometrik filmlerin tekrarlanabilir oldu÷u sonucuna varÕlmÕútÕr