Тенденції основних предикторів вагітності високого ризику - T.F. Tatarchuk; R.V. Marushko; O.O. Dudina (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Сталий розвиток суспільства будь-якої країни багато в чому визначається здоров'ям вагітних, яке визначає життєздатність і здоров'я потомства на всіх етапах онтогенезу. Мета - провести аналіз тенденцій змін та інтегральної оцінки (ІО) основних предикторів вагітності високого ризику (ВВР) в Україні у 2010-2021 рр. Матеріали та методи. Здійснено комплексний ретроспективний аналіз, загальну характеристику динаміки і регіональних особливостей ІО основних предикторів ВВР на основі даних Державної служби статистики України та ДЗ «Центр медичної статистики МОЗ України». Структуризовану за окремими компонентами ІО основних предикторів ВВР здійснено за загальноприйнятою методикою комплексної оцінки стану здоров'я населення на основі інтегральних показників. Інтерпретацію результатів ІО проведено з урахуванням того, що чим вищий інтегральний показник, тим більший ризик розвитку ВВР. Використано методи системного підходу, структурно-логічного, епідеміологічного аналізу, математичний метод і метод моделювання. Результати. Аналітичні дані показали, що останніми роками в Україні утримуються все ще високі при різноспрямованій тенденції рівні материнської та перинатальної захворюваності і смертності, значній частині яких можна було запобігти шляхом ідентифікації та мінімізації предикторів ВВР. Проведений аналіз стану основних предикторів розвитку ВВР виявив високі рівні частоти народжуваності юних (5,21‰) і старших (7,86‰) жінок зі збільшенням їхнього сумарного внеску в загальну народжуваність з 9,5% у 2010 р. до 16,29% у 2021 р., темп приросту - 71,5%, недостатнє при негативній тенденції охоплення вагітних диспансерним наглядом та оглядом терапевта (90,7% - у 2010 р., 87,82% - у 2021 р., темп убутку - 3,9%; та 90,83%, 89,51% і 9,9% відповідно). За цей період залишалася високою частота хвороб та ускладнень гестаційного  періоду - анемії (26,4% - у 2010 р.; 24,75% - у 2021 р., темп приросту - 6,5%), хвороб системи кровообігу (6,2-6,34% та 2,3%), хвороб сечостатевої системи (14,05-14,03% та -2,4%), цукрового діабету (0,17-0,96% та 452,9%), хвороб щитоподібної залози (9,65-9,2% та 1,76%), прееклампсії та еклампсії (2,31-2,1% та -9,1%), гестозів (6,65-6,7% та 0,8%) і венозних ускладнень (2,84-4,98% та 69,0%). Комплексна ІО основних предикторів ВВР здійснена шляхом розподілу регіонів на три групи: І група з високим ризиком розвитку ВВР (ІО - 131,1-111,9%); ІІ група із середнім ризиком розвитку ВВР (106,5-92,0%); ІІІ група з нижчим за середній ризиком розвитку ВВР (89,6-60,3%). До І групи регіонів, що потребують детального вивчення і корекції детермінант ВВР, належать м. Київ, Вінницька, Полтавська, Дніпропетровська, Київська, Чернігівська та Чернівецька області, до ІІ групи регіонів із середнім ризиком розвитку ВВР, що потребують посилення окремих компонентів медико-соціальної допомоги вагітним, - Волинська, Миколаївська, Донецька, Рівненська, Харківська, Львівська, Житомирська, Черкаська, Хмельницька та Закарпатська області. Висновки. Розроблений інструментарій ІО основних детермінант ВВР дає змогу забезпечити об'єктивне оцінювання їх у цілому і за окремими компонентами в розрізі регіонів, своєчасно виявляти проблеми, які потребують втручання. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.