NEFROPATIILE TOXICE LA COPIL - Alexandru-Ioan Ulmeanu; Coriolan Emil Ulmeanu (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Nefropatiile toxice ale copilului reprezintă entităţi rare, dar important de recunoscut precoce datorită evoluţiei severe şi necesităţii instituirii rapide a tratamentului. În faţa unei insufi cienţe renale acute toxice, obiectivul principal iniţial este de a recunoaşte în primul rând caracterul organic sau funcţional al acesteia. Deşi creatinina serică rămâne principalul test de laborator pentru diagnosticul şi urmărirea insufi cienţei renale acute toxice, noi markeri poti fi utilizaţi pentru detecţia rapidă şi precoce a injuriei renale. Autorii prezintă implicarea renală în intoxicaţiile acute ale copilului, clasifi carea şi etiopatogenia nefropatiilor toxice, evaluarea nefrotoxicităţii şi principii de abordare practică ale acestora.