IMPACTUL STĂRILOR EMOȚIONALE NEGATIVE ÎN EVOLUȚIA SINGURĂTĂȚII LA VÂRSTNICI - USM ADMIN (Moldova State University, 2024)
Singuratatea este o stare nefireasca pentru oameni, este o manifestare a slabei adaptabilitati, fiind fie o problemă socială, fie personală. Eșantionul cercetării constative a fost format din 200 de vârstnici cu vârsta cuprinsă între 65-90 de ani. Analiza rezultatelor a relevat că 78,5% dintre vârstnici au marcat un nivel de singurătate de la un nivel foarte ridicat la un nivel moderat. Sentimentul de singurătate la vârstnici este precedat de o serie de factori nocivi precum pensionarea, văduvie care provoacă emoții negative: stres, depresie, anxietate. Studiul a arătat că 68,5% dintre vârstnici atestă un nivel foarte sever de anxietate: 22,0% dintre respondenți au marcat un nivel foarte sever de stres, 24,0% un nivel ridicat de stres, 18,5% un nivel moderat de stress. Pe scara depresiei, am constatat că 31% dintre vârstnici au avut scoruri foarte mari; 26,0% atestă un nivel ridicat; 21,0% găsesc un nivel moderat de depresie. Studiul a confirmat că stările emoționale negative de stres, depresie, anxietate se corelează semnificativ pozitiv cu scorurile mari pe care le obțin persoanele în vârstă la scara singurătății. Cuvinte-cheie: singurătate, vârstnici, emoții negative, stres, depresie, anxietate, pensionare, văduvie. DOI: https://doi.org/10.59295/sum5(175)2024_26