Функціональний стан фетоплацентарного комплексу у вагітних із HCV-інфекцією - Yu.M. Zapopadna (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Мета - вивчити функціональний стан фетоплацентарного комплексу (ФПК) протягом вагітності в жінок із вірусним гепатитом С (HCV-інфекцією). Матеріали та методи. Проведено проспективний клініко-статистичний аналіз функціонального стану ФПК протягом вагітності в 40 жінок (основна група, ОГ) із HCV-інфекцією на базі Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини за період 2020-2021 рр. Контрольну групу (КГ) становили 50 здорових вагітних жінок. Статистичну обробку результатів досліджень проведено з використанням стандартних програм «Microsoft Excel 5.0» і «Statistica 8.0». Результати. Гормональний стан ФПК у вагітних ОГ, починаючи з 18-го тижня, характеризувався достовірним зниженням секреції прогестерону (ПГ) (159,3±14,6 нмоль/л в ОГ проти 205,4±4,8 нмоль/л у КГ; р<0,05) і хоріонічного гонадотропіну людини (39,2±4,6 мМЕ/мл проти 52,8±5,3 мМЕ/мл, відповідно). У жінок ОГ з 18-го тижня вагітності рівень естрадіолу (Е2) був достовірно нижчим (26,3±2,7 нмоль/л), ніж у жінок КГ (33,7±1,4 нмоль/л, р<0,05). Синхронне зниження рівня ПГ та Е2 спостерігалося за загрози переривання вагітності на тлі кров'янистих виділень, що засвідчило клінічні прояви плацентарної дисфункції (ПД). У вагітних ОГ рівень плацентарного лактогену (ПЛ) на 18-му тижні був практично однаковим (80,9±13,2 нмоль/л) порівняно з вагітними КГ (79,5±7,1 нмоль/л; р>0,05). З 29-го тижня рівень Е2 у вагітних ОГ достовірно відрізнявся від такого в жінок КГ (25,6±1,3 нмоль/л проти 51,2±0,7 нмоль/л, відповідно; р<0,05). Найбільш виражений характер мала різниця рівня естріолу (Е3) і кортизолу (Кр) у сироватці крові вагітних ОГ відносно КГ, що виявлялося зниженням рівня Е3 (до 86,4±5,2 нмоль/л проти 98,4±2,6 нмоль/л, відповідно; р<0,05) на тлі одночасного збільшення вмісту Кр (до 751,1±18,6 нмоль/л проти 625,6±18,4 нмоль/л, відповідно; р<0,05). Ендокринологічні порушення також змінилися і перед розродженням (39-40 тижнів): зменшився рівень Е2 (до 45,4±1,9 нмоль/л в ОГ проти 65,3±0,6 нмоль/л у КГ; р<0,05), Е3 (до 28,3±2,0 нмоль/л проти 57,8±1,8 нмоль/л, відповідно; р<0,01), ПГ (до 499,4±11,6 нмоль/л проти 604,2±16,3 нмоль/л, відповідно; р<0,05) і ПЛ (до 201,4±12,4 нмоль/л проти 263,4±18,8 нмоль/л, відповідно; р<0,05) і збільшився вміст Кр (до 812,4±16,7 нмоль/л проти 651,6±14,6 нмоль/л. відповідно; р <0,01) Висновки. Функціональний стан ФПК у вагітних із HCV-інфекцією напередодні розродження характеризується високим рівнем передчасного дозрівання плаценти, змінами об'єму навколоплодових вод, за рахунок чого з'являються суттєві гемодинамічні та ендокринологічні субкомпенсовані порушення, у деяких випадках мають декомпенсований характер, що спричиняє порушення з боку функціонального стану плода та високу частоту розвитку синдрому затримки росту плода в цій групі жінок. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення дослідження отримано інформовану згоду жінок. Автор заявляє про відсутність конфлікту інтересів.