Managementul depistării precoce al cancerului colorectal și a cancerului colului uterin în Republica Moldova. - Victor Cernat; Anna Donscaia; Veronica Ciobanu; Janna Punga; Valeriu Bîlba; Lidia Gîrleanu; Vadim Ghervas; Mircea Cernat (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Cancerul prezintă o problemă importantă în întreaga lume. Pierderile economice în rezultatul morbidității oncologice și creșterea permanentă a costului de tratament, necesită modificarea situației prin diagnosticare mai precoce a procesului. Scopul studiului ştiinţific a constat în elaborarea managementului depistării precoce a unor maladii oncologice cu elaborarea strategiei de diagnostic timpuriu a cancerului colului uterin şi colorectal pentru ameliorarea situației cu depistarea tardivă a proceselor oncologice menţionate. În IMPS Institutul Oncologic se efectuează fibrocolonoscopia ca metodă de screening. Pentru cancerul colului uterin se recomandă examenul citologic prin testul Babes-Pappanicolau. Reieșind din rezultatele obţinute în studiul efectuat referitor la eficacitatea screening-ului pentru detectarea cancerului colorectal şi al colului uterin, putem conchide: 1. Colonoscopia ca metodă de screening în depistarea timpurie a cancerului colorectal a demonstrat eficacitatea sa înaltă: Eficacitatea screening-ului efectuat, confirmată prin depistarea în 3,65% a patologiei precanceroase și în 0,32% a cancerului de col uterin în populaţia feminina asimptomatica, ne-a permis de a recomanda elaborarea programului implementării screening-ului mai pe larg.