Diabetul zaharat și moartea subită cardiacă - Lilia David; Irina Boiciuc (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Diabetul zaharat (DZ) este un factor major de risc cardiovascular și este asociat cu morbiditate și mortalitate cardiovasculară înaltă. Există date cu privire la un risc sporit de moarte subită cardiacă (MSC) în populația diabetică, totodată, relația dintre diabet și MSC nu este încă pe deplin definitivată. Datorită creșterii epidemice a numărului persoanelor cu diabet la nivel global, această interacțiune ar putea prezenta o problemă clinică importantă în viitorul apropiat. Sunt invocate un șir de mecanisme patofiziologice prin care diabetul ar putea contribui la dezvoltarea MSC, precum dereglarea controlului autonom cardiovascular, ischemia miocardică silențioasă, conducere încetinită, heterogenitate în repolarizarea atriilor și ventriculelor, prevalența înalta a intervalului QT alungit, cardiomiopatia diabetică