Reakcje społeczeństwa województwa pilskiego na przebieg drugiej pielgrzymki Jana Pawła II do ojczyzny (16-23 czerwca 1983 r.) w świetle teleksów KW PZPR w Pile - Jarosław Wąsowicz (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
W okresie PRL-u pielgrzymki papieża Jana Pawła II do ojczyzny wywarły ogromny wpływ na ówczesną sytuację społeczno-polityczną kraju, zwłaszcza na aktywizację ugrupowań opozycyjnych. Druga wizyta Papieża w Polsce w dniach 16-23 czerwca 1983 r. odbyła się w okresie stanu wojennego wprowadzonego przez rząd 13 grudnia 1981 r. Społeczeństwo polskie, zniewolone i upokorzone przez władzę komunistyczną, oczekiwało jej z wielkimi nadziejami. Niniejsze opracowanie ukazuje reakcje społeczności województwa pilskiego na pielgrzymkę Ojca Świętego do ojczyzny, jakie zostały przedstawione we współczesnych analizach Komitetu Wojewódzkiego PZPR. Analizy te przesłano podczas wizyty Papieża w KC PZPR w Warszawie. Opracowanie stanowi regionalny przyczynek do syntetycznej refleksji historycznej nad tym niezwykle ważnym wydarzeniem ostatniej dekady PRL-u.