Postawy eklezjalne młodzieży z salezjańskich szkół średnich - Adam Paszek (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1996)
Celem każdej edukacji jest rozwój człowieka. Do tego celu służy formacja odpowiednich Postawy: społeczne, religijne, moralne itp. Pozwól na te wewnętrzne postawy nie tylko żyć w społeczeństwie, ale także mieć wpływ na siebie wokół ludzi umożliwić lepszą przyszłość. Refleksja autora odnosi się do stosunku młodych ludzi do Kościoła, wszyscy jedno od postaw religijnych. We wstępie do artykułu autorka w pierwszej kolejności charakteryzuje tzw teoretycznej strony problemu, następnie pokazał wyniki własnych badań, przeprowadzone w dwóch szkołach w Oświęcimiu (77 uczniów z Salezjańskiej Szkoły Zawodowej im Księdza Bosko i 34 uczniów ze szkoły państwowej). Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że statystycznie postawa młodzieży z kl Szkoły katolickie są bardziej pozytywnie nastawione do kościoła niż ich rówieśnicy ze szkół państwowych. Jest to znak, który powinien zachęcać rodziców i wychowawców do wychowania dzieci Propagowanie dzieci i młodzieży w szkołach katolickich.