METHODOLOGICAL ISSUES CONCERNING THE PRACTICE OF WEIGHT TRAINING IN GYMS OF CLUJ-NAPOCA: DENSITY WORKOUT - Remus-Cristian VĂIDĂHĂZAN; Iacob HANȚIU; Nicolae Horațiu POP; Cosmin PRODEA (Cluj University Press, 2015)
Correct planning of physical activities ensures efficiency and reduces the risk of injury due to excesses. Many people have the erroneous impression that you always need high intensity workout in order to develop your body (Wilmore & Costill, 1999). Planning the density of your workout, along with other effort's parameters, plays an important role in the success of weight training workouts. The major objective of this study was the analysis of workout density from the methodological standpoint. This workout density was assessed including people who participated at weight training during their leisure time. As a secondary objective, we built a benchmark index for objective quantification of workout density that is specific for weight training. The vast majority of practitioners have included in their training sessions a number of exercises between 6 and 10 (61.25%) and a number of sets between 11 and 40 (88.75%), with the highest percentage between 21 and 30 sets (36.25%). The density of sets per exercise was calculated by reporting the number of sets to number of exercises. We have thus obtained a set/exercise index (Is/e) between 1.25 and 5.75.Comparing the overall duration of each workout to the number of sets we obtained a density per workout index (IDA) between 0.75 and 9. Aspecte metodice privind practicarea antrenamentului cu greutăți în sălile de fitness din Cluj-Napoca: densitatea în programul de antrenament. Planificarea corectă a antrenamentului cu greutăți asigură eficiență în pregătire și reduce riscul accidentărilor. Multe persoane au impresia eronată că în aceste antrenamente este nevoie mereu de intensități ridicate și volum de lucru mare pentru a dezvolta organismul (Wilmore & Costill, 1999). Planificarea densității efortului joacă, alături de ceilalți parametri ai efortului, un rol important în reușita programelor de antrenament cu greutăți pentru populație. Obiectivul major al acestui studiu reprezintă analiza din punct de vedere metodic a densității ședințelor de antrenament cu greutăți la populația care participă la acest tip de activitate fizică în timpul liber, în sălile de fitness. Ca obiectiv secundar este propunerea unui indice de referință pentru cuantificarea obiectivă a densității efortului specifică antrenamentului cu greutăți practicat în sălile de fitness. Marea majoritate a practicanților și-au inclus în ședințele de antrenament un număr de exerciții cuprins între 6 și 10 (61.25%) și un număr de seturi cuprins între 11 și 40 (88,75%), cu procentul cel mai mare între 21 și 30 de seturi (36,25%). Densitatea de seturi pe un exercițiu a fost calculată raportând numărul de seturi din partea fundamentală la numărul de exerciții din partea fundamentală. Am obținut, astfel, un indice set/exercițiu (Is/e) cuprins între 1,25 și 5,75, cu unitate de exprimare în "seturi/exercițiu". Raportând durata totală a fiecărui antrenament la numărul de seturi din partea fundamentală am obținut un indice de densitate pe antrenament (IDA) cuprins între 0,75 și 9. Acest indice are ca unitate de exprimare "minute/set".  Cuvinte cheie: fitness, antrenament cu greutăți, efort fizic, densitate, program antrenament.