Особливості електричної активності кори головного мозку спортсменів у стані спокою - Ольга Андріївна Іванюк (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Вивчено електричну активність кори головного мозку в θ-, α- і β-ритмах ЕЕГ у станах функціонального спокою із заплющеними та розплющеними очима. У дослідженні взяли участь 68 здорових праворуких 17-21-річних юнаків, поділених на дві групи: група спортсменів (33 особи) - юнаки, які до 12-річного віку почали систематично (не менше трьох разів на тиждень) займатися спортом, та контрольна (35 осіб) - юнаки, котрі не регулярно займаються спортом. Просторовий розподіл зв'язків між відділами кори головного мозку в стані спокою залежить від систематичної спортивної діяльності. У групі спортсменів ЕЕГ-реакції, пов'язані з готовністю до сприйняття стимулів, більше виражені, ніж у юнаків контрольної групи, що проявляється в генералізованому зростанні когерентності тета-ритму та зниженні альфа- й бета-ритмів переважно між передньо-асоціативними ділянками кори головного мозку.