PARTICULARITĂȚILE TRATAMENTULUI CHIRURGICAL AL BOLNAVELOR CU CANCER AL GLANDEI MAMARE ASOCIAT CU SARCINA ȘI MANAGEMENTUL CLINIC LA DIFERITE ETAPE DE DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT ÎN CONDIȚIILE DESCENTRALIZĂRII - Corneliu URECHE (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Tratamentul chirurgical al cancerului glandei mamare asociat cu sarcina (CGMaS) invocă o multitudine de particu- larități, dat fiind asocierea cancerului și a gravidității [5]. În dependență de procesul tumoral, stadiul TNM, agresivitatea tumorii, trimestrul sarcinii, fonul somato-funcțional, riscuri, se pot efectua diferite operații - organomenajante, rezecții cu limfadenectomii, mastectomii diverse, operații concomitente de chirurgie oncologică și cezariană, operații de reconstruc- ție mamară postmastectomice și de endoprotezare [1, 2, 3, 4]. Sunt descrise și complicațiile postoperatorii și particulari- tățile tacticii de tratament.