Реконструкція кишкового тракту після тотальної колектомії у дітей з агангліозом - V. P. Prytula; M. I. Silchenko; O. O. Kurtash; S. F. Hussaini (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2021)
Хірургічне лікування агангліозу у дітей, яким необхідна тотальна колектомія, потребує використання складних реконструктивно-пластичних операцій. При відсутності товстої кишки у таких пацієнтів відбуваються грубі порушення обмінних процесів, без адекватної корекції яких створюються несприятливі умови, які ускладнюють післяопераційний перебіг, погіршують процес реабілітації та якість життя. Для відновлення адекватної функції кишкового тракту після тотальної колектомії у дітей з агангліозом запропоновано багато варіантів реконструктивних операцій. Вибір певного виду реконструкції кишкового тракту у таких пацієнтів потребує пошуку та вдосконалення з урахуванням індивідуальних особливостей перебігу захворювання, переваг та недоліків щодо надійності кожного з цих втручань. Мета: розробити оптимальні реконструктивні функціональні резервуари для лікування дітей з агангліозом після тотальної колектомії. Матеріали і методи. За період з 1980 р. до 2020 р. накопичено досвід лікування 53 дітей після тотальної колектомії з агангліозом у віці від народження до трьох років з використанням оптимальної реконструктивної хірургії з формуванням функціонального кишкового резервуару. Результати. Колостомія була проведена як перший етап хірургічного лікування у всіх дітей. Було представлено ефективні способи відновлення цілісності кишкового тракту після тотальної колектомії з формуванням функціонально вигідного варіанту резервуарів, таких як «J»-резервуар (n=2); ілеотрансплантат із бічним ілео-ілеоанастомозом (n=34); ілеотрансплантат із бічним ілео-колоанастомозом (n=7); ілео-ректальним первинним анастомозом (n=1) або ентеро-ентероанастомозом з інвагінаційним клапаном (n=8) або імплантація ілеоцекального клапана (n=1). Колостома була закрита через 3-4 місяці. У післяопераційному періоді жодних ускладнень не було. Перші три місяці частота дефекації становила 10-15 разів, а після року - 2-4 рази на добу. Усі діти вижили. Функціональні результати лікування у них хороші. Функція кишечника задовільна. На рентгенограмі - сформована пряма кишка з достатнім резервуарним об'ємом і виразною колонізацією. Висновки. Відновлення цілісності кишкового тракту з утворенням функціонально вигідного резервуара у вигляді ілеотрансплантата з боковим анастомозом - найкращий варіант для реконструктивної хірургії після тотальної колектомії у дітей з агангліозом. Модернізований хірургічний підхід з формуванням різних варіантів функціонально вигідного резервуара для ліквідації наслідків відсутності товстої кишки у дітей сприяє полегшенню перебігу післяопераційного періоду, пришвидшенню реабілітації, покращенню соціальної адаптації та якості життя пацієнтів. Дослідження виконані відповідно до принципів Гельсінської Декларації. Протокол дослідження ухвалений Локальним етичним комітетом всіх зазначених у роботі установ. На проведення досліджень було отримано інформовану згоду батьків дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.