Ansvar og ambivalens - Terje Emil Fredwall (Scandinavian University Press (Universitetsforlaget), 2018)
Sammendrag Allmennmoral viser til det sett av moralske verdier, normer og dyder - med tilhørende praksiser - som det er åpen konsensus om i en gitt kultur til en viss tid. Folkeskikk kan forstås som konvensjonelle, estetiske og moralske normer (som viser tilbake til verdier) for skikk, bruk og passende opptreden i bestemte situasjoner i en bestemt kultur til en bestemt tid, mens den etiske fordring går ut på å ta vare på det av den andres liv jeg har i min hånd, til den andres beste og for den andres skyld. I denne artikkelen blir det undersøkt hvilken plass etikk og omsorg har i allmennmoralen, folkeskikken og den etiske fordring i møte med den andre. Allmennmoralen blir undersøkt gjennom en lesning av Knut Erik Tranøys bok Det åpne sinn, folkeskikken blir undersøkt gjennom eksempler fra hverdagsspråket, mens den etiske fordring blir undersøkt gjennom en lesning av tekster fra Knud E. Løgstrup. I artikkelen synliggjøres og diskuteres det hvordan allmennmoralen, folkeskikken og den etiske fordringen både supplerer, er avhengige av og utfordrer hverandre.