Методологічні підходи до управління загальноосвітнім закладом: світовий контекст (російською мовою) - Елеонора Литвиненко (Pavlo Tychyna Uman State Pedagogical University, 2013)
У статті розкрито сутність і зміст сучасних підходів до управління загальноосвітнім закладом: функціонального, системного, проблемно-орієнтованого, дослідницького, мотиваційного. Показано переваги й недоліки кожного з підходів, сфери їх застосування. Під «методологією» автор розуміє способи організації управлінської діяльності. В статье раскрывается сущность и содержание современных подходов к управлению общеобразовательным учреждением: функционального, системного, проблемно-ориентированного, исследовательского, мотивационного и др. Показаны достоинства и недостатки каждого из подходов, области их применения. Под «методологией» автор понимает способы организации управленческой деятельности. The article presents the content of modern approaches to school management, i.e. functional, system, problem oriented, research motivation etc. Pros and cons of the above mentioned approaches, as well as the ways of their application have been given. Methodology is presented by the author as means of management organization.