Aprenentatge cooperatiu interdisciplinari i rúbriques per a la millora del procés d'ensenyament-aprenentatge - Beatriz Corchuelo Martínez-Azúa; María Ángeles Blanco Sandía; María José López Rey; Nuria Corrales Dios (Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa, Universitat de València, 2016)
L'adaptació dels títols a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) suposa l'ocasió de millorar l'educació integral dels alumnes, orientant les accions docents cap al desenvolupament de competències. L'adquisició de competències exigeix la incorporació de metodologies docents actives que permetin la generació enfront de la mera transmissió de coneixements. Així mateix, nombrosos estudis adverteixen de l'escassa transferència existent en els coneixements tractats en les assignatures quan es consideren de manera individual. El treball interdisciplinari constitueix una valuosa eina perquè els estudiants facin connexions, plantegin i trobin respostes a situacions problemàtiques i ajustin el seu aprenentatge a un coneixement integral. Pel que s'ha vist la necessitat de desenvolupar, en el currículum formatiu de l'alumne, aproximacions interdisciplinàries. Tenint en compte aquests aspectes, s'ha realitzat una experiència d'innovació docent universitària de caràcter interdisciplinari en la qual s'integren els continguts i competències de diverses assignatures per abordar el procés de solució de problemes econòmics. S'ha treballat la interdisciplinaritat amb tècniques d'aprenentatge cooperatiu. La interacció d'aquests aspectes és la raó por la quual hem denominat a l'experiència "Aprenentatge Cooperatiu Interdisciplinari" (ACI). L'avaluació de l'aprenentatge es realitza de forma individual, (mitjançant heteroevaluació i coevaluació), i grupal, (mitjançant rúbriques i coevaluació). Els resultats mostren diversos aspectes: 1) La metodologia ACI no solament permet formar en continguts sinó també en competències. 2) La interconnexió entre assignatures ha permès que els alumnes ajuste n els seus aprenentatges cap a un coneixement més integral. 3) La unió de les diferents innovacions docents ha repercutit positivament en la motivació de l'alumnat. 4) S'han assolit resultats d'aprenentatge positius en l'alumnat, majors que utilitzant exclusivament una metodologia tradicional, i per tant, han millorat els resultats acadèmics. Com a conclusió, considerem que aquesta metodologia d'aprenentatge té un alt valor afegit en el procés d'aprenentatge dels estudiants, doncs no només forma en continguts sinó que desenvolupa competències.