Judesių valdymo šiuolaikinės teorijos - Albertas Skurvydas (Lithuanian Sports University, 2018)
Šiandien judesių valdymo ir mokymo tyrimų srityje konkuruoja dvi pagrindinės paradigmos (teorijos): statistinė (angl. "computational approach") ir dinaminių sistemų (angl. "dynamical system approach"). Statistinės paradi- gmos požiūriu, judesių valdymo ir mokymo pagrindinis mechanizmas - tai galvos smegenų gebėjimas "skaičiuoti" (biologinis kompiuteris). Galvos smegenys skaičiuoja pagal daugelį principų ir dėsnių. Vienas iš populiariausių principų - Bayes statistika. Anot dinaminių sistemų paradigmos, judesių valdymo mechanizmas formuojasi laike. Kitaip tariant, jis kiekvieną kartą gali būti kitas. Tai priklauso nuo žmogaus organizmo būsenos, aplinkos speciﬁ kos ir žmogaus tikslų. Remiantis skaičiavimo logika, galvos smegenys apskaičiuoja (nustato) motorinės sistemos būseną, būsimo judesio trajektoriją, raumenų išugdomą jėgą, amplitudę ir pan. Pagrindinis skaičiavimo principas - sudėtin- gumo supaprastinimas. Kitaip tariant, galvos smegenys, valdydamos judesius, galvoje "ištiesina" daugelį fenomenų, kurie yra netiesiniai periferijoje (pačiame judesyje). Skaičiavimai dažniausiai naudojami dviem pagrindiniais atvejais: a) prognozuojant judesių atlikimą (iš anksto, be grįžtamojo ryšio-informacijos apskaičiuojamas judesio atlikimas); b) tikslinant judesių atlikimą (grįžtamuoju ryšiu). Dinaminių sistemų požiūriu, galvos smegenys negali spėti apskaičiuoti, pavyzdžiui, visų galimų judesių trajektorijų, nes tai ne tik neįmanoma, bet ir neekonomiška. Todėl manoma, jei ir vyksta skaičiavimas, tai daugeliu atvejų spon- taniškai, t. y. darant daug klaidų. Straipsnyje nagrinėjamos pagrindinės judesių savybės (dinamiškumas, spontaniškumas, stabilumas, adaptyvumas) ir šiuolaikinės judesių valdymo teorijos (reﬂ eksinė, hierarchinė, motorinės programos, tikslingoji, informacinė, sis- temų, schemos, pusiausvyros taško, dinaminių sistemų, ekologinė, vidinių modelių ir nevaldomos įvairovės). Didelis dėmesys kreipiamas į šių teorijų pritaikymo galimybes sporto ir reabilitacijos srityse. Raktažodžiai: judesių savybės, judesių valdymas, teorijos.