Początki pracy salezjanów na Pomorzu Zachodnim. Na przykładzie Debrzna - Jan Pietrzykowski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2003)
Debrzno to wieś położona w zachodniej części Polski, oddalona od siebie o dwadzieścia kilometrów wieś Człuchów. Na początku XIV wieku ziemie te były okupowane przez Krzyżaków. W 1354 dali początek wsi. Z punktu widzenia struktur kościelnych. Debrzno należał do archidiecezji gnieźnieńskiej, diecezji chełmińskiej (1821-1923) i "Wolnego Prałatury Pilskiej". Od 1945 r. Debrzno należy do Administracji Apostolskiej Kamienia di lubuskiego i prałatury pilskiej. Po drugiej wojnie światowej salezjanie rozpoczęli pracę duszpasterską na Pomorzu Zachodnie. Były to dwie przyczyny tego faktu. Pierwszym był apel prymasa kard. A. Hlonda Polska. Drugi odnosił się do polityki reżimu komunistycznego, który ograniczał działalność religijny. Zakonnicy zostali zmuszeni do zaprzestania działalności (szkoły, szpitale) i kontynuowania swoją pracę w parafiach. w 1952r. Salezjanie przekazali diecezji chciesa a Gościkowo - Paradyż i pracę duszpasterską w Debrznie rozpoczęto 1 listopada.