Evaluation of health applications to support the asthma treatment process, available in Poland - Arkadiusz Wilczek; Patrycja Woźniczka; Anna Rogalska (Kazimierz Wielki University, 2023)
Wstęp: Astma jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób przewlekłych na świecie. Do wszystkich elementów leczenia należy przede wszystkim stosować kontrolę nad chorobą oraz aktywację chorego i jego udziału w procesie leczenia. Z pomocą przychodzącą tu e-zdrowie i telemedycyna w postaci aplikacji na smartfony, tym samym samodzielne radzenie sobie z chorobami przewlekłymi. Celem badania była ilośćowa i jakościowa ocena aplikacji wspierających taki proces działalności w języku polskim. Materiał i metody: Badanie oparto na przeglądzie i sprawdzanie aplikacji korzystających z kryteriów wykorzystujących różne rodzaje urządzeń mobilnych, algorytmy przez różne systemy operacyjne. Wyszukiwanie zakwalifikowanych do analizy przeprowadzono od 14 października do 8 listopada 2022 r. na podstawie słów: astma, aplikacja, nabiał. Wyniki: przeanalizowano 4 aplikacje obsługujące astmie. Najwyższej jakości dokumenty aplikacji Mytherapy - 5,5 pkt/12 pkt - nie weryfikuje jednak tego progu dobrej jakości aplikacji - minimum 75% wykorzystania do uzyskania punktów. Wnioski zostały sprawdzone: Wnioski te nasuwają kierunek niezależnie od próby stworzenia aplikacji holistycznie ujmującej temat, jak i badaniom w tym obszarze.