Методологія формування джерельної бази історико-педагогічного дослідження - Олена Адаменко (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
Обґрунтовано методологію формування джерельної бази історико-педагогічного дослідження, яка полягає у визначенні її структури й необхідної кількості джерел. Установлено, що, як правило, структуру джерельної бази такого дослідження складають три групи джерел: 1) джерела, що дозволяють розробити методологію дослідження; 2) джерела, що є теоретичною основою дослідження; 3) першоджерела. Доведено, що головною методологічною вимогою до структури та обсягу комплексу першоджерел є можливість охопити з її допомогою оптимальну кількість найбільш істотних фактів щодо предмета дослідження. Показано можливості застосування вибіркового методу для формування джерельної бази історико-педагогічного дослідження.