بررسی استحکام شکست دندان های درمان ریشه شده و بازسازی شده با دو نوع پست و کور - داود نودهی; مسعود شیعه زاده; مهدیه همتی فریمانی (Mashhad University of Medical Sciences, 2023)
مقدمه: در دندانپزشکی مدرن درمان بهینه تاج دندانهای درمان ریشه شده که ساختمان تاجی آنها دچار تخریب شدید شده است، همیشه چالش برانگیز بوده است. استفاده از پست و کور ریختگی راهی برای بازسازی دندان پس از انجام درمان ریشه است که موفقیت طولانی مدت آنها در مطالعات به اثبات رسیده است و درمان انتخابی برای بازسازی دندانهای با تخریب زیاد میباشد. از این رو این مطالعه با هدف بررسی استحکام شکست دندانهای درمان ریشه شده که با پست و کور نیکل کروم و آلیاژهای Non-precios Gold Alloy (NPG) مورد بازسازی قرار گرفته اند انجام گردید.مواد و روش ها: تعداد 20 عدد دندان سانترال ماگزیلا جمع آوری شد و درمان ریشه با شرایط و تجهیزات یکسان برای هر دندان به صورت کامل انجام شد. سپس هر دندان در بلاک های آکریلی شفاف مانت شد. پست و کورها به روش مستقیم ساخته شدند. سپس نمونه ها به دو گروه برابر 10 تایی به صورت تصادفی تقسیم شدند (گروه یک: پست و کورهای نیکل کروم، گروه دو: پست و کورهایNPG). پست ها سمان شدند و نمونه ها در شرایط شبیه سازی شده به محیط دهان قرار گرفتند و سپس استحکام شکست نمونه ها، توسط دستگاه Universal Testing Machine با فشار استاتیک 5/0 میلی متر در دقیقه، ثبت شد. برای مقایسه میانگین استحکام شکست از آزمون t استفاده شد. یافته ها: استحکام شکست پست نیکل-کروم با میانگین 19/67±8/233 بیشتر از مقاومت به شکست NPG با میانگین 65/85±0/223 بود. اما بین دو گروه تفاوت معنی داری دیده نشد(757/0=p). در هر دو گروه بیشترین نوع شکست از نوع غیر قابل بازگشت بود و بین دو گروه تفاوتی از نظر نوع شکست دیده نشد(871/0=p).نتیجه گیری: استحکام شکست دندانهای بازسازی شده با دو نوع پست و کور ریختگی NPG و نیکل کروم تفاوتی با یکدیگر ندارد.