Emigracyjne formy przepowiadania ewangelii w Szwecji. Prezentacja wybranego aspektu działalności polskiej misji katolickiej (PMK) w Szwecji w 60. Rocznicę funkcjonowania - Mariusz Chamarczuk (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Głównym zadaniem pracy religijno-społecznej wśród imigrantów jest głoszenie Słowa Bożego i temu celowi powinny służyć wszystkie inne formy działalności. Autor podejmuje próbę przeanalizowania, w jaki sposób i jakimi metodami Polska Misja Katolicka w Szwecji realizuje to zadanie od 60 lat. Czerpiąc z dotychczasowych doświadczeń i wsłuchując się w aktualne potrzeby wiernych, polskie duszpasterstwo w Szwecji wciąż poszukuje i wykorzystuje nowe możliwości. Oprócz tradycyjnych, sprawdzonych form głoszenia słowa Bożego, zalecanych przez Kościół katolicki, takich jak homilie i kazania, katecheza dorosłych, dzieci i młodzieży, duszpasterstwo polskie w Szwecji wykorzystuje również nowoczesne formy przekazywania orędzia św. zbawienia, takich jak prasa katolicka w Internecie, audiobooki, e-booki oraz zachęcanie wiernych do słuchania katechezy w formacie MP3.