YENİDOĞANDA NEKROTİZAN ENTEROKOLİT: KLİNİK İZLEM NOTLARININ RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRMESİ - Dilek Uludasdemir; Sibel Küçük; Elif Koyuncuoğlu; Sultan Güner Başara (Sakarya University, 2018)
Amaç: Nekrotizan enterokolit yenidoğan gastrointestinal aciller arasında yer alan önemli mortalite ve morbidite nedenlerindendir. Bu çalışmada yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde nekrotizan enterokolit tanısı ile izlenen bebeklerin nekrotizan enterokolite ait klinik ve demografik özelliklerinin, risk etmenlerinin belirlenmesi, elde edilen verilerin standart bakım ve tanılama stratejilerine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Yöntem: Veriler 2008-2014 yılları arasında, nekrotizan enterokolit tanısı alan 62 yenidoğanın hemşire ve doktor izlem notları, ile tedavi istem formları incelenerek toplanmıştır. Değerlendirmede yüzdelik, ortalama, Spearman's Rho Korelasyon, Mann-Whitney U, Kruskall Wallis varyans analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Gestasyon yaşının küçüklüğünün, düşük doğum ağırlığının nekrotizan enterokolit gelişim zamanını etkilediği, nekrotizan enterokolit görülme zamanının doğumdan sonraki 0-7. ve 22. ve sonraki günlerde, umblikal kateter uygulamasının ve kan transfüzyonu yapılmasının nekrotizan enterokolit gelişiminde etkili olduğu, beslenme şeklinin nekrotizan enterokolit gelişimini etkilemediği ancak olguların çoğunluğunun anne sütü ile beslendiği belirlenmiştir. Sonuç: Güncel bakım ve tedavi ilkelerinin ışığında nekrotizan enterokolit gelişiminde rol oynayan, anne ve bebeğe ilişkin risk faktörlerinin bilinmesi ve tanınması, nekrotizan enterokolitten korunmada gerekli önlemlerin alınması önem taşımaktadır ve Yenidoğan Yoğun Bakım ünitelerinde çalışanların bakım standardı ve kalitesinin arttırılması önerilebilir.