Intraoral premalign ve malign lezyonlu hastaların doku örneklerindeki candida türlerinin DNA analiziyle belirlenmesi ve sağlıklı doku ile karşılaştırılması - Betül Karaca; Pelin Güneri; Caner Vural; Mamadou Malick Diallo; Güven Özdemir; Ceyda Gürhan; Umut Aykutlu (Selçuk University, 2019)
Amaç: Bu retrospektif çalışmada premalign ve malign lezyonlu ile sağlıklı bireylere ait doku örneklerindeki Candida albicans, Candida kruseii, Candida parapsilosis, Candida tropicalis ve Candida glabrata türlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.  Gereç ve Yöntem: Çalışmaya oral premalign veya malign lezyon şüphesi nedeniyle biyopsi uygulanmış doku örnekleri dahil edildi. Örnekler histolojik özelliklerine göre sağlıklı (n=20), displazi (n=20), karsinoma in-situ (n=20) ve skuamoz hücreli karsinom (SHK) (n=20) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. DNA izolasyonunun ardından Candida türlerine ait DNA örneklerinin miktar ve saflık kontrolleri gerçekleştirildi. Kantitatif ölçümler için Real-Time PCR (LightCycler 96, Almanya) kullanıldı ve standart eğriler hesaplandı. Veriler Mann-Whitney ve Wilcoxon Signed Ranks testleri ile değerlendirildi (P<0.05).Bulgular: Sağlıklı ve displazik örneklerin yer aldığı gruplarda C. parapsilosis (104DNA/50 mg) en sık görülen Candida türüydü. Karsinoma in-situ grubunda C. tropicalis ve C. kruseii (103DNA/50 mg), SHK grubunda ise C. kruseii (104DNA/50 mg) seviyelerinin daha yüksek olduğu belirlendi. Örneklerin hiçbirinde C. albicans varlığı gösterilemedi. Gruplar arasında farklı Candida türlerinin sayısına göre anlamlı bir fark gözlenmedi (P>0.05). Farklı Candida türlerinin gruplar içerisindeki seviyeleri incelendiğinde; sağlıklı örneklerde C. glabrata (103DNA/50 mg), displazi grubunda C. parapsilosis (104DNA/50 mg), karsinoma in-situ grubunda C. tropicalis-C. kruseii (103DNA/50 mg), SHK grubunda ise C. kruseii'nin (103DNA/50 mg) en fazla sayıda gözlenen Candida türü olduğu belirlendi. Candida türlerinin gruplar içerisindeki dağılımı anlamlı değildi (P>0.05).Sonuç: Sağlıklı, displazik, karsinoma in situ ve skuamöz hücreli karsinoma doku örneklerinde Real-Time PCR yöntemiyle yapılan kantitatif değerlendirmede Candida türlerinin tüm gruplarda benzer oranda mevcut oldukları belirlendi.ANAHTAR KELİMELER Oral Candida, C. albicans, ağız kanseri, Real-Time PCR, moleküler analiz