Hiperparatiroidili hastalarda panoramik indeksler ve fraktal analiz kullanılarak mandibular kemiğin incelenmesi - İsmail Gümüşsoy; Şuayip Burak Duman; Özkan Miloğlu (Selçuk University, 2019)
Amaç: Bu çalışmada hiperparatiroidili hastaların mandibular kortikal ve trabeküler kemik yapısını incelemek amacıyla radyomorfometrik indeks ölçümleri ve fraktal analiz değerleri karşılaştırılmıştır.Gereç ve Yöntemler. Hiperparatiroidili 28 hastanın ve kontrol grubu olarak sağlıklı 28 bireyin panoramik radyografileri üzerinde mandibular trabeküler kemiğe ait fraktal boyut (FB) değerleri, panoramik mandibular indeks (PMI) ve mandibular kortikal genişlik (MKG) ölçüldü.Bulgular: Fraktal analiz sonuçlarına göre hasta grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı herhangi bir sonuç bulunmadı. Radyomorfometrik ölçümlerden PMI değerleri için hasta grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Hasta grubu ile kontrol grubu arasında MKG değerleri için anlamlı fark bulunmadı. Fraktal analiz, radyomorfometrik ölçümler ve biyokimya tetkikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı.Sonuç: Radyomorfometrik indeksler ve fraktal analiz yöntemi kullanılarak yapılan incelemelerde hiperparatiroidili hastaların mandibular kortikal ve trabeküler kemik yapısında normal hasta popülasyonuna göre bir farklılık saptanmadı.ANAHTAR KELİMELER Mandibula, panoramik radyografi, panoramik indeksler, fraktal analiz