بررسی ارتباط نوع زایمان با کیفیت زندگی پس از زایمان - زهرا عابدیان; مریم نیکپور; نغمه مخبر; سعید ابراهیم زاده; صغری خانی (Mashhad University of Medical Sciences, 2010)
مقدمه: در دوران پس از زایمان، تغییرات جسمی، روحی و اجتماعی در مادر به وجود میآیند که بر کیفیت زنـدگی وی تأثیر میگذارند. گرچه در سال های اخیر، تعداد زیادی از عوارض پس از زایمان شناخته شده اند لـیکن کیفیـت زنـدگی پس از زایمان و ارتباط آن با نوع زایمان بررسی نشده است. باتوجه به اهمیت کیفیـت زنـدگی پـس از زایمـان و عوامـل متفاوت مؤثر برآن (از جمله نوع زایمان)، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط نوع زایمان با کیفیت زنـدگی مـادران در دو هفته بعد از زایمان انجام شد. روش کار: در این مطالعه تحلیلی آینده نگر، 420 خانم مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی که شـرایط ورود بـه مطالعه را داشتند، به روش نمونه گیری غیر احتمالی انتخاب شده و در سه ماه آخر بارداری پرسش نامهی افسـردگی ادینبرگ را تکمیل نمودند. زنان با نمره ی بالاتر از 12 از مطالعه خارج شدند. 300 مورد (155 نفـر در گـروه زایمـان طبیعی و 145 نفردر گروه سزارین) طی دو هفته بعد از زایمان پی گیری و کیفیت زندگی آنان با ابزار کیفیت زندگی خلاصه شدهی سازمان جهانی بهداشت ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل آماری بـا نـرم افـزار آمـاری SPSS نسـخه 14 و آزمون های مجذورکای، آزمون t، من ویتنی، و مدل خطی عمومی انجام شد. یافته ها: بین دو گروه از نظر سطح تحصیلات، شغل، وضعیت اقتصادی و اجتمـاعی و بـارداری خواسـته و ناخواسـته اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت. در دو هفته بعد از زایمان در حیطهی جسمی، کیفیت زندگی گـروه زایمـان طبیعی به طور معنی داری بالاتر از گروه با زایمان سزارین بود (p< /0 001). هم چنـین طـی ایـن مـدت در حیطـهی روانی، کیفیت زندگی گروه زایمان طبیعی به طور معنی داری بالاتر از گروه با زایمـان سـزارین بـود (p< /0 02). بـین این دو گروه از نظر حیطههای اجتماعی، محیطی و کلی اختلاف آماری معنی داری یافت نشد. نتیجهگیری: نظر به این که در تحقیق حاضر حیطه های جسمی و روحی کیفیت زندگی گروه زایمان طبیعی بهتـر از سزارین بوده است، مشاوره مراقبین بهداشتی برای انتخاب روش صحیح زایمان می توانـد در کـاهش میـزان سـزارین انتخابی، هزینه های مربوط به آن و نهایتاً بهبود کیفیت زندگی زنان در بعد از زایمان مؤثر باشد