Skórne reakcje po zastosowaniu ketoprofenu związane z ekspozycją słoneczną - opis dwóch przypadków - Anna Lis-Święty; Ligia Brzezińska-Wcisło; Beata Bergler-Czop; Dorota Trzmiel (Termedia Publishing House, 2010)
Wprowadzenie: Fotonadwrażliwość polekowa stanowi dużą grupęfotodermatoz. Do leków wywołujących te schorzenia zalicza się m.in.leki moczopędne, antybiotyki, leki sercowo-naczyniowe i niesteroidoweśrodki przeciwzapalne. Fotoalergia jest formą fotonadwrażliwościo podłożu immunologicznym i jest znacznie rzadsza niż fototoksyczność.Początek zmian skórnych jest zwykle opóźniony o 24 godziny lubnawet kilka dni, ustępowanie zwykle powolniejsze niż reakcji fototoksycznej,zmiany utrzymują się przez pewien czas po odstawieniu czynnikaprzyczynowego. Reakcja objawia się zmianami wypryskowymiz obecnością rumienia, grudek, pęcherzyków, świądu, wysięku, wtórnychzmian ropnych, a następnie złuszczania i liszajowacenia. Cel pracy: Przedstawienie dwóch przypadków skórnych reakcji pozastosowaniu ketoprofenu związanych z ekspozycją słoneczną. Opis przypadków: Przypadek 1. Pacjentka z polekową osutką w okolicacheksponowanych na słońce związaną z ogólnym zażyciem ketoprofenu.Przypadek 2. Pacjentka ze zmianami typu kontaktowegozapalenia skóry po miejscowej aplikacji ketoprofenu i ekspozycji słonecznej.W badaniu histopatologicznym u obu chorych stwierdzonoobraz odpowiadający wypryskowi. Wnioski: Obraz kliniczny u przedstawianych chorych może wskazywaćna reakcję fotoalergiczną po zastosowaniu ketoprofenu. Stosowanietego leku w okresie zwiększonego nasłonecznienia może wiązać sięz ryzykiem wystąpienia ciężkich reakcji skórnych.