OBRAVNAVA OTROKA Z MOTNJO V RAZVOJU SPOLA, KOT POSLEDICA PATOLOŠKE VARIACIJE V GENU NR5A1 - Maria João Gaia; Jasna Šuput Omladič; Mojca Kavčič; Maruša Debeljak; Robert Kordič; Primož Kotnik (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2023)
Uvod: Motnje v razvoju spola (DSD) se pojavijo pri približno 1/5000 živorojenih otrok. Med nedavno odkritimi genetskimi vzroki za 46,xY DSD so različice v genu NR5A1, ki so odgovorne za širok fenotipski razpon. Prikaz primera: Predstavljamo primer donošenega novorojenčka z dvoumnimi genitalijami: levostransko tipno gonado v levi urogenitalni gubi volumna 1 ml, ter desnostransko tipno gonado v dimljah, odsotnost gubanosti in hiperpigmentacije kože urogenitalnih gub, kratek genitalni tuberkel dolžine 1,5 cm, labioskrotalni meatus sečnice (ocena zunanjih genitalij 4). Ultrazvok je pokazal prisotnost spolnih žlez, ki so kompatibilne s testisi, moški tip sečnice in odsotnost maternice ali jajčnikov. Kariotip je bil 46,xY in NGS je odkril patogeno heterozigotno podvajanje enega nukleotida 614dupC v genu NR5A1. Glede na to je bil določen moški spol in pri 8 mesecih je imel majhno strukturo penisa z dolžino < 2 cm, brez razvitega skrotuma in labioskrotalno hipospadijo. Orhidopeksija je bila opravljena v starosti 14 mesecev. Histologija gonad je kazala na prepubertetni testis. Razprava: Različice NR5A1 imajo spremenljivo ekspresivnost in nepopolno penetranco. Klinična slika pri bolnikih 46,xY s patogeno različico v genu NR5A1 sega od dvoumnih genitalij do normalnih ženskih zunanjih genitalij z virilizacijo v puberteti. Zdi se, da razvoj v puberteti ni močno povezan s stopnjo virilizacije ob rojstvu, saj velika večina kaže znake virilizacije v puberteti.