Göçebe Mevsimlik Tarım İşçisi Ergenlerde Yaşam Kalitesi Düzeyi ve Sorun Davranışları Sıklığı/The quality of life and problematic behaviors among adolescent migrant seasonal farm workers - Suzan Havlioğlu; İbrahim Koruk (Turkish Society of Public Health Specialists, 2013)
Bu araştırmada göçebe mevsimlik tarım işçisi ergenlerde sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi düzeyini belirlemek, sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi düzeyinin sorun davranışları ve sosyo-ekonomik değişkenlerle ilişkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, Şanlıurfa kent merkezindeki üç sağlık ocağına bağlı tarım alanlarında çalışan 13-16 yaş arası göçebe mevsimlik tarım işçisi ergenler oluşturmaktadır. Eylül - Ekim 2010 tarihleri arasında 203 ergene ulaşılması planlanmış ve tümüne ulaşılmıştır. Araştırmada sağlıkla ilişkili yaşam kalitesini ölçmek amacıyla "Kiddo Kindl Ölçeği", gençlerin sorun davranışlarını değerlendirmek için "Gençler İçin Kendini Değerlendirme Ölçeği" ve üç adet kadercilik sorusu ile sosyo-demografik değişkenleri belirlemek amacıyla yapılandırılmış anket kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi mann whitney u testi, t testi, tek yönlü varyans analizi ve çoklu regresyon analizi ile yapılmıştır. Araştırma grubunun yaşı 14.4±1.1 yıl olup %60.0'ı kızlardan oluşmaktaydı. Ergenlerin %58.1' i (n=118) okula devam etmemekteydi. Bedensel iyilik, duygusal iyilik, öz saygı, aile, arkadaş, okul ve toplam yaşam kalitesi puanları sırası ile 52.8±25.3, 63.7±22.6, 52.8±25.5, 66.0±17.6, 69.6±14.7, 53.7±16.8 ve 60.3±13.2 olarak saptanmıştır. Sorun davranışları toplam puanı 41.5±16.4 bulunmuştur. Kadın olmak 4.3 kat ve sorun davranışları toplam puanı 0.2 kat, göçebe mevsimlik tarım işçisi ergenlerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir (p<0.05). Eğitim sorunlarını azaltmak ve tarım alanında çocuk işçiliğini önlemek için var olan yasalar uygulanmalıdır. Ayrıca ergen sorunlarını da içine alan tarım işçilerine yönelik gezici sağlık hizmeti modelleri oluşturulmalıdır.