LEZIUNILE RENALE MULTIPLE DUC LA DECES ÎN CHIRURGIA CARDIACĂ CHIAR ȘI CU HEMODIAFILTRARE PRECOCE - Mihaela Bizubac; Cătălin Cîrstoveanu; Cristina Filip; Alin Nicolescu; Ileana Bărăscu; Ruxandra Chircă; Alina Gaiduchevici; Doina Anca Pleșca (Amaltea Medical Publishing House, 2021)
Prezentăm cazul unui nou-născut diagnosticat cu suferintă perinatală și injurie renală secundară, transpoziție de vase mari și debit sistemic scăzut, tratat cu prostaglandină, atrioseptostomie, urmate de operația de switch arterial. Postoperator, pacientul este oliguric și necesită hemodiafiltrare pentru 12 zile, după care funcția renală este resta-bilită. În evoluție, apare bloc atrioventricular (BAV) grad III, urmat de implantare de stimulator cardiac permanent, dar o altă complicație postoperatorie - chilotorax - duce la oprirea stimulării electrice, urmată de disfuncție cardia-că severă și, consecutiv, injurie renală recurentă și anurie. Se reinstituie hemodiafiltrarea pentru încă 7 zile, fără recuperarea funcției renale. Asfixia perinatală, malformația cardiacă cu debit sistemic scăzut, prostaglandina, atri-oseptostomia, circulația extracoroporeală, tulburările de ritm, chilotoraxul, sepsisul, stopul cardiac sunt factori intri-caţi care aduc injurie renală importantă. Asocierea lor scade major șansele de supraviețuire chiar dacă pacientul beneficiază de tratament suportiv și hemodiafiltrare precoce.