Türkiye'de Hemşirelik Lisansüstü Tezlerinin Yayın Olma Durumu: Bibliyometrik Çalışma 1977-2016 - Aslı Yılmaz; Eda Özge Yazgan; Barış Dur; Filiz Salman; Ayten Demir (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2017)
Amaç: Bu çalışma, ülkemizde 1977-2016 yılları arasında hemşirelik bölümünde kabul edilen lisansüstü tezlerinin yayınlanma oranlarının ve yayınlandıkları dergilerin indeks türlerinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Araştırma, Bibliyometrik, Retrospektif ve Tanımlayıcı bir kayıt çalışmasıdır. Bulgular: Araştırma verileri, 1977-2016 yılları arasında hemşirelik alanında 4887 adet lisansüstü tez olduğunu, bu tezlerin %79,2'si Yüksek Lisans, %20,8'inin ise doktora tezi olduğunu göstermiştir. Tezler dokuz anabilim dalı altında incelenmiş ve hemşirelerin lisansüstü eğitimde en çok Hemşirelik Anabilim dalı %32,2 altında tez yaptıkları belirlenmiştir. Yapılan tezlerin %17,2'si makale olarak yayınlanmıştır. Yayın olan tezlerin, yayınlandığı dergilerin index türü incelendiğinde; %15,8'i atıf indeksi SSCI, SCI-exp, A&HCI kapsamındaki dergilerde, %29,4'ü uluslararası indeksli dergilerde ve %30,7'si ulusal indeksli dergiler olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Yapılan tezlerin %17,2'sinin yayınlanması hemşirelerin yayın sürecinde sıkıntılarının olduğunu göstermektedir. Hemşirelerin son yıllarda atıf indeksinde yayınlanan makale sayısındaki artışın, YÖK'ün akademik yükseltmelerde atıf indeksindeki dergilerde yayın şartı getirmiş olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Hemşirelerin yayın sürecinde yaşadıkları sıkıntıların belirlenmesi ve giderilebilmesi için daha fazla nitel araştırmalara ihtiyaç bulunmaktadır. Araştırma makalelerinin sayısının artmasıyla birlikte yeni bibliyometrik çalışmaların yapılması önerilmektedir.