Potilaiden kaatumisten ennaltaehkäisy - tutkittuun tietoon perustuvan Fall T.I.P.S. -mallin käyttöönotto erikoissairaanhoidon osastoilla - Tarja Kansanen; Minna Mykkänen; Kaisa Haatainen; Kaija Saranto (Finnish Social and Health Informatics Association, 2024)
Kaatumisten ennaltaehkäisy edellyttää kaatumisiin johtavien tilanteiden taustalla vaikuttavien tekijöiden tunnistamista ja turvallisuutta ylläpitävien tekijöiden vahvistamista. Asiakas- ja potilasturvallisuuden toimintaohjeiden laatimisesta vastuu on organisaatiolla, mutta kaikilla henkilökunnan jäsenillä on vastuu niiden toteuttamisesta. Kaatumisriskin arvioinnin työnkulkuun on Yhdysvalloissa kehitetty tutkittuun tietoon perustuva Fall Tailoring Intervention for Patient Safety (Fall T.I.P.S.) -malli, joka korostaa erityisesti ehkäisevien toimenpiteiden merkitystä. Tämän laadullisen rekisteritutkimuksen tarkoituksena on tunnistaa potilaiden kaatumisiin liittyviä myötävaikuttavia tekijöitä Fall T.I.P.S. -mallin käyttöönoton alkuvaiheessa yliopistollisen sairaalan osastoilla. Tutkimusaineisto muodostui vaaratapahtumien HaiPro-raportointijärjestelmään tehdyistä kaatumisiin liittyvistä ilmoituksista (N=224) yliopistosairaalassa, vuosi Fall T.I.P.S. -mallin käyttöönoton jälkeen. Aineisto ryhmiteltiin Atlas.ti -ohjelmistolla. Tapahtumakuvauksista poimittiin ja ryhmiteltiin kirjaukset, joissa kuvattiin Fall T.I.P.S. -mallin osatekijöitä ja kaatumiseen myötävaikuttaneita tekijöitä. Kirjaukset analysoitiin sisällön analyysilla. Tulosten mukaan sairaalakaatumisten myötävaikuttaviksi tekijöiksi (n=202) tunnistettiin potilaan toimintakyky ja sairaudet (86 %), lääkehoito (14 %) sekä liikkumisen apuvälineet (12 %). Vaaratapahtumien toistumisen ehkäisevinä toimenpiteinä (n=124) kirjattiin Fall T.I.P.S. -mallin mukaan potilaan henkilökohtainen hoitosuunnitelma (72 %), johdonmukainen interventio ja epäkohtiin puuttuminen (18 %) sekä riskien arviointi (9 %). Fall T.I.P.S. -malli koettiin kaatumisia ehkäisevää toimintaa tukevana. Ilmoituksissa tuotiin esille myös Fall T.I.P.S. -mallin koulutuksen ja käyttöönoton tuen merkitys sekä henkilökunnan tiedontarpeiden tunnistaminen. Tiedontarpeiden tunnistaminen, moniammatillinen osaaminen ja tutkitun tiedon hyödyntäminen ovat merkittäviä tekijöitä potilasturvallisuuden edistämisessä.