Evaluarea diagnosticului radiologic optimal al cariei dentare oculta - Oleg Uzunov; Vasile Zagnat (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Caria dentară complicată ocupă primul loc printre cauzele ce duc la distrugerea și extracția dinților, de aceea este importantă diagnosticarea la timp a acestei afecțiuni. Caria dentară adesea se deosebește de alte afecțiuni prin faptul că diagnosticarea acesteia poate fi posibilă doar când afecțiunea necesită un tratament chirurgical. Diagnosticarea și tratarea cariei în stadiul de maculă este întâlnită foarte rar în practică. Radiografia este o examinare paraclinică indispensabilă în cadrul depistării leziunilor carioase din motivul că examenul clinic minuțios nu este posibil pentru toate suprafețele dentare. Relieful suprafețelor ocluzale și accesul limitat la suprafețe proximale îngreunează depistarea leziunilor carioase în cadrul unui examen clinic. Numeroase studii clinice arată că examenul radiologic poate decela procese carioase care în caz contrar rămân nedepistate. Aproximativ 50% din cariile interproximale nu sunt identificate în urma examinării clinice și necesită un examen radiologic