PROMOVAREA MULTILINGVISMULUI ÎN ȘCOALĂ - USM ADMIN (Moldova State University, 2024)
În acest articol sunt examinate diverse modele de motivație care influențează procesul de învățare, concentrându-se în special pe domeniul limbilor străine. Structurile motivaționale, incluzând autoeficacitatea academică, atribuțiile, realizările și obiectivele motivaționale interne, sunt prezentate ca elemente fundamentale în promovarea sau împiedicarea succesului academic. Se analizează diverse modalități în care elevii pot fi motivați și se evidențiază importanța adaptării motivației la context, susținând că aceasta poate varia în funcție de situație, context și mediu școlar. Sunt propuse definirea și înțelegerea modelelor de motivație adaptive și dezadaptative și analizarea evoluției acestora în timp. Sunt prezentate rezultate de cercetare care indică că convingerile legate de motivația adaptativă, cum ar fi autoeficacitatea, conduc la îmbunătățirea performanței și a realizărilor, în timp ce convingerile asociate cu motivația dezadaptativă, cum ar fi evitarea eșecului, au efecte negative asupra performanței și realizărilor academice. Cuvinte-cheie: psihopedagogie, comunicare, educație multilingvă, metode de predare, metodologia educațională, studiu multilingv, motivare. DOI: https://doi.org/10.59295/sum5(175)2024_17