ФОРМУВАННЯ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ОФІЦЕРА У ВИРІШЕННІ ПРОБЛЕМНИХ ПЕДАГОГІЧНИХ СИТУАЦІЙ - Сергій МОТИКА (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2023)
У статті обґрунтовано технологію формування компетентності майбутнього офіцера у вирішенні проблемних педагогічних ситуацій. Під проблемними педагогічними ситуаціями розуміються порушення у логіці розвитку військово-педагогічного процесу, зумовлені суперечностями у відносинах учасників цього процесу, неадекватністю вибору педагогічних засобів та відсутністю прогнозу наслідків їхнього застосування. Результати аналізу власного досвіду автора дозволяють вважати, що на становлення професійної компетентності офіцера у вирішенні проблемних педагогічних ситуацій впливають спрямованість на педагогічну діяльність, установка на роботу з особовим складом, інтерес до предмета і потреба у самоосвіті, розвинене професійне мислення, володіння базовими педагогічними категоріями. Ці та інші якості необхідно розглядати у структурі професійної компетентності офіцера у вирішенні проблемних педагогічних ситуацій як одного з напрямків розвитку його професійної готовності. Професійна компетентність офіцера у вирішенні проблемних педагогічних ситуацій є його інтегральною професійно-особистісною характеристикою, що проявляється в його здатності до сприйняття педагогічних колізій як природного стану навчально-виховногопр оцесу та службово-бойової діяльності, що вимагає компетентних дій з аналізу, ідентифікації, розроблення та реалізації плану вирішення проблемної педагогічної ситуації. До складу професійної компетентності майбутнього офіцера у вирішенні проблемних педагогічних ситуацій входять мотиваційна готовність до адекватного прийняття цієї ситуації, володіння методологічними та теоретичними основами аналізу проблемних педагогічних ситуацій, вміння проєктувати та реалізовувати способи вирішення різноманітних проблем у педагогічному процесі. Основним засобом формування професійної компетентності майбутнього офіцера у вирішенні проблемних педагогічних ситуацій є система ситуацій, що містить: прийняття суперечності як проблеми, яка потребує цілеспрямованих дій офіцера щодо педагогічнодоцільного вирішення суперечності; набуття досвіду аналізу та вирішення ситуації за заданою схемою та відомого з практики методу; творчого підходу до виниклої суперечності та пошуку самостійного рішення на основі застосування проектно-дослідницької методології; самовизначення у проблемі, що виникла, моральної оцінки дій учасників ситуації, вироблення та практичної реалізації власного рішення.