KORONER YOĞUN BAKIMDA KALAN HASTALARIN DENEYİMLERİNİN BELİRLENMESİ - Leyla Özdemir (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2010)
Amaç: Bu çalışmanın amacı koroner yoğun bakımda kalan hastaların yaşadığı deneyimleri belirlemektir.Yöntem: Tanımlayıcı özellikteki çalışma, İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan birildeki eğitim ve araştırma hastanesinin koroner yoğun bakım ünitesinde yapılmıştır. Çalışma kapsamına 85 yoğun bakım hastası alınmıştır. Çalışmadaveri toplama aracı olarak anket formu ve "Yoğun Bakım Deneyim Ölçeği"kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda hastaların %57.6'sının 56 yaş ve üzerinde,%69.4'ünün erkek, %70.6'sının ilkokul ve altında eğitime sahip ve%92.9'unun evli olduğu belirlenmiştir. Hastaların çoğunluğuna aldığı-çıkardığı izlemi yapılırken %81.2 ; pozisyonlarının değiştirilmediği %97.6 ; yarıdan fazlasına %55.3 yakınları ile görüştürme ve konuşma gibi rahatlatmaya yönelik uygulamaların yapıldığı saptanmıştır. Hastaların yoğun bakımdeneyim ölçeğinden 46.1 puan aldığı bulunmuştur. Ağrısı olan hastaların vekadınların ölçek puanlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır Total ölçek puanı: Ağrısı olan grup 48.9, ağrısı olmayan grup 44.7; kadınlar: 51.8, erkekler: 44.1 . Ağrısı olan hastalar Ölçek alt grup ortalama puan: 9.8 ağrısı olmayanlara göre Ölçek alt grup ortalama puan:7.3 yoğunbakım deneyimlerinin daha fazla hatırlamaktadır. Sonuç: Çalışma sonucunda hastaların yoğun bakım deneyimlerinin olumluolmadığı, ağrısı olan hastaların ve kadınların daha olumlu yoğun bakım deneyimine sahip olduğu saptanmıştır