تأثیر هشت هفته برنامه ورزش در آب بر کیفیت زندگی زنان سالمند بالای 65 سال - مهدی کارگر فرد; محمدرضا فیاضی بردبار; شکوفه علائی (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: یکی از مهمترین اهداف سلامت عمومی، کاهش ناتوانایی‌های وابسته به افزایش سن در سالمندان است. فعالیت بدنی و ورزش از جمله روش هایی است که می تواند برای پیشگیری،‌ به تأخیر انداختن و یا درمان مشکلات ناشی از فرآیند پیری به کار ‌رود که برخی تأثیرات مثبت آن بر روی کیفیت زندگی افراد از جمله سالمندان مشاهده شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر هشت هفته برنامه ورزش در آب بر کیفیت زندگی زنان سالمند بالای 65 سال انجام شد. روش‌کار: این مطالعه نیمه تجربی در سال 1389 در شهر اصفهان انجام شد. ‌40 زن بالای 65 سال به طور تصادفی در دو گروه تجربی (20 نفر) و کنترل (20 نفر) قرار گرفتند. افراد مورد مطالعه هیچگونه سابقه شرکت در برنامه های ورزشی را نداشتند، ولی توانایی انجام کارهای معمول و روزانه را داشته و فاقد هر گونه بیماری های سیستمیک و محدود کننده بودند. افراد گروه تجربی در یک برنامه ورزش در آب به مدت 8 هفته و 3 جلسه یک ساعته در هفته شرکت داشتند، در حالی که گروه کنترل فقط پیگیری شدند. متغیرهای کیفیت زندگی هر دو گروه ‌در شروع و پایان هشت هفته ورزش در آب با استفاده از پرسشنامه بهداشت روانی و جسمانی (فرم کوتاه 36 سؤالی) ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی وابسته و کواریانس انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: کلیه متغیرهای کیفیت زندگی، قبل و بعد از هشت هفته ورزش در آب افزایش معناداری داشت (05/0>p). همچنین افراد گروه تجربی بعد از هشت هفته ورزش در آب، بهبود معناداری در کلیه متغیرهای کیفیت زندگی در مقایسه با گروه کنترل داشتند (05/0>p). نتیجه‌گیری: بکارگیری برنامه ورزش در آب به‌ طور منظم و مداوم می‌تواند سطح کیفیت زندگی را در ابعاد مختلف در زنان سالمند افزایش دهد و راه را برای سالم پیر شدن و برخورداری از سلامتی در این دوران هموار کند.